תגמול למבקר פנימי ראשי
6.4.2025
ח.נ.,
הנדון: מענה לשאלתך המקצועית –
תגמול למבקר פנימי ראשי
שלום רב,
- בהתייחסות לפנייתך שלהלן:
למי אוכל לפנות על מנת לקבל מידע על בונוס שנתי למבקר הפנימי. למשל האם זה מקובל במגזר הציבורי, באילו גופים, מה עמדת הלשכה בנוגע לתגמול ומה הדרך למתן תגמול?
- ועדת האתיקה של לשכת המבקרים הפנימיים התייחסה לנושא בישיבת מיום 15.6.22 – להלן סיכום עיקרי הדברים מפגישה זו:
הנושא שעמד לדיון היה – האם מצב שבו מבקר פנימי מקבל אופציות בחברה בה הוא משמש כמבקר, כחלק משכ"ט למבקר הפנימי, הוא מצב ראוי?
להלן עיקרי התובנות של ועדת האתיקה
- ככלל, ראוי היה להימנע ככל האפשר ממתן אופציות למבקר הפנימי כחלק משכ"ט. הנימוק לכך, הינו שלא להיקלע למצב של אפשרות לניגוד עניינים בין עבודתו של המבקר הפנימי לבין עניינו האישי, וחשש לפגיעה באובייקטיביות ובאי תלות הנדרשים על פי התקנים המקצועיים, ואפילו רק בהיבט של מראית עין.
- לפיכך, יש לנסות לצמצם מצבים בהם עלול להיווצר ניגוד עניינים בין תפקוד המבקר לבין תגמולו. הדבר נכון גם לגבי תשלומי בונוס שגובהם נגזר מהתוצאות העסקיות של החברה.
- עם זאת, ידוע כי בפרקטיקה הנהוגה בענפים מסויימים (למשל, בחברות "היי-טק"), מתן אופציות לעובדים בכירים, כחלק מהשכר או שכ"ט, הינה פרקטיקה מקובלת, וכך גם לגבי הענקת בונוסים לעובדים.
- במקרה שהמבקר הפנימי נמנה על שכבת הבכירים בחברה בה נהוג להעניק אופציות, ובהנחה שמתן האופציות למבקר הינו בהיקף דומה לבעלי התפקידים שהינם בשכבת השכר של המבקר, אזי אפשר לקבל הסדר זה, ובלבד שהמבקר יקפיד כי הנושא יעלה על שולחנה של ועדת הביקורת, אשר תיתן דעתה בעניין וכן תגבש המלצתה בפני דירקטוריון החברה שיאשר את ההסדר בהתאם להמלצת ועדת הביקורת. התייחסות דומה יש לתת גם בנוגע להענקה של בונוסים לעובדים.
- ועדת הביקורת תתייחס לנושא תוך שיקול דעת למעמדו של המבקר, מידתיות, מהותיות סכומי האופציות/הבונוסים ביחס להסדר השכר של המבקר וכן כלל הנתונים הכספיים של החברה.
- יובהר כי בעניין זה אין הבדל האם המבקר הפנימי מועסק כשכיר בחברה או כנותן שירותים חיצוני.
- במכתב שהוציאה הלשכה לממונה על השכר והסכמי עבודה מיום 20.12.21 בעניין מענק שנתי למבקרים פנימיים בתאגידים סטטוריים ("תאגידים ציבוריים"), הדגישה הלשכה ש:
מבקר פנימי בארגון צריך להיות בעל מעמד בכיר בדרג של סמנכ"ל וכי הוא זכאי לכל אותם תנאים של סמנכ"ל במעמדו בארגון ובכלל זה למענקים ככל שאלו ניתנים לסמנכ"לים בארגון בו הוא משמש מבקר פנימי. … השואה זו נגזרת מהחשיבות שבשמירת מעמדו של המבקר הפנימי ולמען הבטחת עצמאותו ואי תלותו. יצוין כי עמדה זו מתבססת על ועדת פרידמן.
- התייחסות בתקנים המקצועיים של לשכת המבקרים הפנימיים IIA
בתקן מקצועי 2.2 של לשכת המבקרים הפנימיים העולמית IIA מצוין, כי ראוי שהמבקר הפנימי הראשי ינקוט באמצעי זהירות על מנת להפחית את הפגיעות האפשריות באובייקטיביות, אשר עלולות להיגרם מתכנון של הסדרי תגמול, בונוסים ותמריצים. דוגמאות להסדרי תגמול אשר עלולים לפגוע באובייקטיביות כוללות:
- ביסוס הערכות ביצועים ותגמול בעיקר על סקרים או משובים מהנהלת הפעילות המבוקרת.
- מדידת ביצועים כנגד מספר הממצאים שזוהו במהלך מטלות הביקורת, צמיחת ההכנסות של הפעילות המבוקרת, או החיסכון בעלויות או צמצום המשרות, כפי שהוטלו על הפעילות המבוקרת.
- מתן אפשרות להנהלה להעניק תגמול עקיף בצורה של מתנות ותשרים.
- ברצוני להפנותך בכתב העת של לשכת (בזמנו "איגוד") המבקרים הפנימיים IIA ישראל (גיליון 7), למאמר פרי עטו של רו"ח יוסי גינוסר CIA, בנושא "האם תגמול מבוסס הישגים משפיע על אי תלותו של המבקר הפנימי" מחודש מארס 2018 קישור.
המאמר כולל מחקרים בנושא מהעולם וסקירת המצב בישראל, לעת כתיבת המאמר.
- לסיכום
תגמול מבקר פנימי בבונוסים או אופציות מבוססי ביצועי הארגון והיחידות המבוקרות, עלול לפגוע באי תלות המבקר הפנימי. עם זאת ככל שהתגמול הוא סטנדרטי למנהלים הבכירים במעמדו של המבקר הפנימי, ומאושר על ידי ועדת הביקורת, ואינו מבוסס על פרמטרים שעשויים להשפיע במישרין על עבודת הביקורת, כדוגמת הדוגמאות המובאות מהתקנים המקצועיים המוזכרים לעיל, הרי שהדבר ראוי ואף עשוי לסייע בחיזוק מעמדו של המבקר הפנימי בארגון.
